Activiteiten

U vindt hier de activiteiten in de kerk van Westernieland. Activiteiten in de andere kerken van de SOGK vindt u onder het kopje  "Alle SOGK Activiteiten".

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) organiseert activiteiten voor al haar deelnemende kerken. Een overzicht van deze activiteiten wordt hieronder getoond.

Er zijn momenteel geen activiteiten.

Zaterdag 17 februari t/m 23 juni 2024
Tentoonstelling Ciclotrama

Tentoonstelling Ciclotrama

Tot en met 23 juni is de Akerk in Groningen het podium voor de betoverende kunst van de Braziliaanse kunstenaar Janaina Mello Landini. De tentoonstelling Ciclotrama markeert haar solodebuut in Nederland en biedt bezoekers de kans om haar unieke werken te bewonderen, waaronder het speciaal voor deze gelegenheid gecreëerde levensgrote kunstwerk Floating. Daarnaast worden diverse werken uit de Ciclotrama-collectie tentoongesteld.

Janaina Mello Landini
Janaina Mello Landini (Brazilië, 1974) woont en werkt in São Paulo. In 1999 studeerde ze af in de Architectuur, daarna volgde ze een opleiding Beeldende Kunst, beide aan de Federale Universiteit van Minas Gerais (UFMG), Brazilië.

De kunstwerken van Janaina Mello Landini zijn herkenbaar door het materiaal dat ze gebruikt: touw, garen en textiel. Soms zijn het kleine, op zichzelf staande objecten, die aan de muur hangen. Maar ze maakt ook metershoge, visueel verbluffende installaties in de openbare ruimte. Landini is gefascineerd door structuren en netwerken. Die komen volgens haar op heel veel verschillende plekken voor: in de natuur, wiskunde, architectuur, maar ook in de samenleving. Soms zijn ze duidelijk zichtbaar, soms alleen voelbaar. In de reeks werken die ze Ciclotrama noemt, tevens de titel van deze tentoonstelling, werkt ze dit idee uit.

Landini in de Akerk
Bezoek de tentoonstelling in de Akerk en laat je onderdompelen in de complexe en visueel verbluffende wereld van Ciclotrama. De serie bestaat uit verschillende reeksen, waarin steeds een ander aspect van een Ciclotrama wordt uitgelicht. Landini’s gedachtes over en uitwerkingen van ritme, frequentie en tijd passen goed bij de Akerk, omdat de plek bol staat van een eeuwenlange geschiedenis. Het pad van de Akerk kruiste dat van vele levens, maatschappelijke ontwikkelingen, natuurverschijnselen et cetera. In de Ciclotrama zijn al die paden individueel te zien, maar zie je ook meteen het geheel. Zo kan haar werk ook aanzetten tot reflectie op de Akerk zelf.

Locatie Groningen: Akerkhof 2
Tijd Dinsdag tm zaterdag 10:00-17:00 en zondag 12:00-17:00 10:00 - 17:00 uur
Prijs Toegang EUR 4,50
Reserveren en/of inlichtingen info@akerk.nl
Lees meer
Zaterdag 30 maart t/m 29 juni 2024
Eerbetoon aan Barbara Hoyng

Eerbetoon aan Barbara Hoyng

Vanaf 30 maart is er in de kerk van Zuurdijk een expositie van beeldend kunstenaar Barbara Hoyng (1937-2023) te bewonderen. Barbara overleed vorig jaar. Haar dochter Saskia heeft het werk van Barbara in beheer. Een klein deel (tweedimensionaal werk) is nu te zien en te koop in de kerk. Het was ooit het plan van Barbara Hoyng om haar werk daar te exposeren. Het is mooi dat dit nu alsnog uitgevoerd kan worden.

Barbara woonde lang in Usquert en had daar de galerie Pra, die ze was gestart in Uithuizen. Het was een broedplaats voor kunstenaars. Ze was lid van kunstenaarssociëteit ‘De Groninger Kroon’. De laatste jaren van haar leven woonde en werkte ze in Burgerbrug, Noord Holland. Ze had heimwee naar de zee en ging daar dagelijks met haar hond lopen.

Barbara was in eerste instantie beeldhouwer. Het werk begon altijd met een ontwerptekening en dat is terug te zien in haar teken- en schilderwerk, Sterk, krachtig, maar tegelijkertijd heel verfijnd en harmonieus. Barbara zette in een paar rake lijnen met krijt, houtskool of potlood haar tekeningen neer. Deze directe manier van werken raakt de kijker. Behalve haar werktekeningen zijn er een paar beelden te zien. Ze werkte naar de natuur. Vooral bij de beelden uit steen was het voor haar belangrijk dat de maten en verhoudingen van het werk geen geweld deden aan de wezenlijke vorm. Ook in vormen die ver afstaan van de 'natuur' zocht de kunstenaar naar verhoudingen en een balans waardoor het werk uitnodigt om ernaar te kijken. Zowel haar werk in steen als haar tekeningen doen denken aan prehistorische beelden en tekeningen: krachtig, primitief en trefzeker. De tekeningen zijn te verdelen in vier thema’s: muziek, paarden, schaapjes en mensen, Het ging Barbara om de eenvoud van de vorm, waarmee toch alles gezegd kon worden.

www.zuurdiek.nl

Locatie Zuurdijk: Kerk Zuurdijk
Lees meer
Zondag 7 april t/m 29 juni 2024
Opening van het expositie jaar 2024

Opening van het expositie jaar 2024

Opening van het expositie jaar 2024 met 2 noordelijke kunstenaressen, Wil van Donselaar en Loes Kuijpers. Hoewel de kunstenaressen met verschillende materialen en technieken werken halen ze beide hun inspiratie uit de natuur. Loes Kuijpers maakt kleine aquarelschilderijen. Van Wil van Donselaar is voornamelijk keramiek te zien


Wil van Donselaar 3

Locatie Vierhuizen: Kerk Vierhuizen
Tijd Dagelijks 09:00 - 18:00 uur
Prijs Toegang gratis
Zondag 5 mei t/m 28 juli 2024
KieK! Schilderijen van Ton Stoltenkamp

KieK! Schilderijen van Ton Stoltenkamp

Ton Stoltenkamp (1952) studeerde begin jaren 80 af aan de avondopleiding bij Minerva Groningen. Inmiddels exposeert hij regelmatig en is fulltime bezig met schilderen en tekenen. Zijn uitganspunt is de zichtbare werkelijkheid en de schoonheid en verhalen die hij daarin ervaart. Hoewel de stijl expressionistisch lijkt (vergelijk met De Ploeg), noemt hij zichzelf eerder een constructivist dan een expressionist. Het werk moet ‘een zelfstandig ding’ worden, waardoor ‘de zichtbare werkelijkheid los kan worden gelaten’. Het werk is af, als het zowel emotioneel als rationeel zijn verhaal geworden is, en als het geen eenduidige betekenis heeft.

Het eerste gedeelte van de zomer-expositie in de kerk van Kolham: een tentoonstelling waar je blij van wordt! Met het frisse (wilde? Bepaal het zelf!) kleurgebruik van schilder Ton Stoltenkamp, vergelijkbaar met de stijl van De Ploeg. In zijn schilderijen zijn Groninger onderwerpen te zien: landschappen van Appingedam en Schildwolde tot Ezinge, met kerken, boerderijen of zelfs tractoren. Zo ‘vertelt’ hij het verhaal van bestaande boerderijen of kerken: een schilderij is pas af, als het verhaal dat er uit spreekt af is. Elke zondagmiddag, van 5 mei t/m 28 juli, van 14.00-16.30 uur. Gratis toegang, vrijwilligers zorgen altijd dat er koffie/thee/iets lekkers verkrijgbaar is. Leuk fiets-doel!

Locatie Kolham: Kerk Kolham
Tijd Zondag 14:00 - 16:30 uur
Vrijdag 17 mei t/m 31 augustus 2024
Wandelen in het voetspoor van Rudolf Agricola

Wandelen in het voetspoor van Rudolf Agricola

Vanaf mei t/m september kunt u wandelen in het voetspoor van de beroemde humanist Rudolf Agricola. Onder leiding van een gids lopen de deelnemers door Baflo en Rasquert langs de plekken die Rudolf Agricola in zijn jeugd kende. De gids vertelt over zijn leven, familie en werk en de banden die hij altijd met zijn geboortestreek heeft onderhouden.


De vier kilometer lange tocht begint en eindigt bij de Laurentiuskerk en duurt ca. anderhalf uur. Kosten: 7,50, incl. koffie/thee met Agricolakoek na afloop.


Data
Vrijdag 17 mei,
zondag 26 mei,
zondag 9 juni,
zaterdag 22 juni,
vrijdag 5 juli,
zondag 21 juli,
zaterdag 3 augustus,
vrijdag 16 augustus,
zaterdag 31 augustus.

Locatie Baflo: Startlocatie Laurentiuskerk Baflo
Tijd Vrijdag 17 mei, zondag 26 mei, zondag 9 juni, zaterdag 22 ju 14:00 uur
Prijs Toegang 7,50, incl. koffie/thee met Agricolakoek na afloop
Lees meer

16

june
Ernst Jansz '75 jaar' in kerk Garnwerd

Ernst Jansz '75 jaar' in kerk Garnwerd

Zondag 16 juni (15 uur) brengt Ernst Jansz met zijn muzikale voorstelling ’75 jaar’ een breed scala uit zijn omvangrijke oeuvre in de kerk van Garnwerd (10 km boven de stad Groningen). ‘Een unieke en ontroerende belevenis.’ Na zijn hippieperiode met CCC Inc. en het succes van het door hem opgerichte Doe Maar ging Ernst Jansz solo. Inmiddels heeft hij vijf cd’s uitgebracht en evenzoveel boeken geschreven. In zijn muziek blijft hij een verteller van verhalen en schuwt hij ook de protestsong niet. Voor deze voorstelling verzamelde hij niet alleen zijn mooiste liedjes, samen met enkele van zijn Dylan-vertalingen (Schitterend schreef de Volkskrant), maar ter gelegenheid van zijn 75e verjaardag is hij bezig met een nieuw boek en een nieuw album. Ook daarvan speelt hij zondag 16 juni enkele nummers.

Een middag met Ernst Jansz is een unieke en ontroerende belevenis, niet in het minst door de fantastische muzikanten die hem begeleiden: Guus Paat op gitaren en Richard Wallenburg op bas. De pers over Ernst Jansz: ‘Op gelijke hoogte met Bob Dylan en Leonard Cohen en Overstijgt meermaals het werk van Lennaert Nijgh’.

Het concert in de kerk van Garnwerd is de laatste in deze reeks. Wij verwachten dat de verkoop van dit concert snel zal gaan. Het aantal plaatsen in de kerk is beperkt.

Locatie Garnwerd: Kerk Garnwerd
Tijd Aanvang 15:00 uur
Prijs Toegang EUR 20,00
Lees meer

16

june
Capella Groningen- Jubileumjaar - DANS(K)

Capella Groningen- Jubileumjaar - DANS(K)

Capella Groningen bestaat 35 jaar en viert dit met een feestelijk jaarprogramma rond Scandinavische oude muziek. Bij deze zomerconcerten wordt de langgekoesterde wens vervuld om oude muziek te combineren met moderne dans

De muziek komt van het Deense hof in de vroege 17e eeuw, ten tijde van koning Christian IV. Met zijn grote liefde voor muziek maakte hij de Deense hofkapel tot een van de grootste en beste van Europa. Internationale beroemdheden werden aangetrokken, zoals de Engelse luitist John Dowland. Daarnaast kregen jonge Deense musici de best mogelijke opleiding. Enkelen van hen, waaronder de befaamde Mogens Pedersøn, werden naar Venetië gestuurd om te studeren bij Giovanni Gabrieli. Een belangrijk onderdeel van hun opleiding was het componeren van Italiaanse madrigalen, omdat hierin zowel de expressie van de nieuwste muzikale mode als het vakmanschap van de oude polyfonie terugkwamen. Terug in Denemarken brachten zij hun eigen composities mee, maar ook madrigalen van Italiaanse componisten als Monteverdi, Marenzio en Leoni. Zo ontstond in Denemarken een madrigaaltraditie naar Italiaans voorbeeld.

De madrigalen hebben een diepe emotionele laag, die soms wat verborgen ligt in de ingenieuze composities. De directe fysieke expressie van moderne dans lijkt ons bij uitstek geschikt om deze laag te versterken en beleefbaar te maken. Twee dansers van Poetic Disasters Club (de junior company van Club Guy & Roni) tekenen voor de uitdaging om met beweging in de huid te kruipen van de madrigaalmuziek en van de sensuele teksten waarop deze geschreven zijn. Zij worden bijgestaan door vier jonge danstalenten van de Groningse dansscholen.

Naast de vurige Italiaanse madrigalen staan meer ingetogen liederen uit de Engelse traditie van John Dowland op het programma. Deze worden vertolkt door sopraan Christy Luth en luitist David van Ooijen, die ook bij enkele madrigalen in dialoog met het koor optreden.

Met deze combinatie van zowel bekende als nauwelijks uitgevoerde oude muziek en moderne dans hoopt Capella Groningen een unieke voorstelling te maken om niet snel meer te vergeten.

In Zeerijp kunt u na afloop van het concert genieten van een drankje en ons traditionele overheerlijke “Zomer in Zeerijp” buffet.


Toegang: aan de zaal € 20,00 / bij reservering € 18,00 / tot 18 jaar en studenten (collegekaart) € 6,00 / jonger dan 12 jaar gratis

Toeslag buffet "Zomer in Zeerijp" € 6,00 (vol is vol


Locatie Zeerijp: Jacobuskerk Zeerijp, Borgweg 11
Tijd Aanvang 15:00 uur
Lees meer

16

june
Tom Zingt en STEK

Tom Zingt en STEK

Voor de pauze: Tom Braakhuis zingt en begeleidt zichzelf op gitaar. Zijn repertoire bestaat voornamelijk uit popliedjes in Engels, Nederlands, Gronings en andere talen. Programma nog te bepalen.

Na de pauze volgt STEK. Een programma met muziek, tekst en poëzie.

STEK zingt liederen uit het programma 'Verboden Stemmen' van het 4 Mei Projekt

STEK is het koortje dat we hebben opgericht om mee te zingen in dit project. Je hoort en ziet daarin nieuwe stemmen, aangevuld met koorleden. We zingen liederen die niet gezongen mochten worden, omdat de machthebbers zich daardoor bedreigd voelden (of zich daar nog steeds bedreigd door voelen). Het hele programma is onlangs uitgevoerd in Warfhuizen, de Doopsgezinde kerk en de Synagoge. Vandaag zingt allen het kleine koor: STEK. We zingen liederen uit diverse continenten waaronder een Oeigoers en Iraans lied. Maar ook het Engelstalige Words en Monument.

Over het 4 mei Projekt: Al meer dan vierenveertig jaar maken we programma’s over belangrijke maatschappelijke thema’s, met muziek die er op meerdere manieren toe doet. Dit is een eerste toekomst-initiatief om de traditie van het 4 Mei-Projekt door te kunnen geven. We willen zo een podium bieden aan jongere, actieve stemmen.

Dirigent is Robert Ramaker
https://www.4meiprojekt.nl/

23 juni Willemijn van de Walle presenteert Woordwaarde
30 juni Ema van Gessele – Blokfluitleerlingen
7 juli Luitduo El Duque
14 juli Koor – De Zingerij
21 juli Mirjam Tamara en zussen
4 augustus Zeevonk Records
18 augustus Stichting Pittig Gekruid presenteert Lofdicht
25 augustus Alto Kwartet
1 september Menno Bouter
8 september Martijn van der Zande
15 september Saxofoonkwartet De Kop Van Riet met Jaimy Hindriks en Erik de Boer

Locatie Kerk Leegkerk
Tijd Aanvang 14:30 uur
Prijs Toegang gratis

16

june
Presentatie van de gerestaureerde Statenbijbel

Presentatie van de gerestaureerde Statenbijbel

Bijbelgangbijbel is terug in Woltersum.

Erik Bulthuis heeft een toepasselijk stuk geschreven die op het kerkplein plaatsvindt met medewerking van kinderen van de basisschool die oud-hollandse spellen doen. Theo Verhoeven verzorgt een klein decor. Het is gelukt een heruitgave van een bijzonder boekje over dit onderwerp te laten maken getiteld: Het leven van Jan Egberts Broekema door Ds.J.Kok geïllustreerd met foto’s en in originele stijl uitgevoerd. Het is geschreven in 1907, zes jaar na zijn dood. Het is boeiend om te lezen wat zich hier in Woltersum afspeelde 150 jaar geleden en hoe de Bijbelgang dus aan haar naam komt. Er is een zeer beperkte oplage die te koop is voor € 12,50 per stuk. Als je er 16 juni niet bij kunt zijn of zeker wilt zijn dat je een exemplaar krijgt dan kun je dat bij de culturele commissie kenbaar maken. Op de foto zie je een bladzijde uit het boek over de hoofdpersoon Jan Egberts Broekema. Vanaf 14.30 uur is er aansluitend een pleinoptreden met geweldige Latijns Amerikaanse muziek. Salsas, Merengues, Cumbias en ook Rock and Roll. Uitgevoerd door Trio Internacional met Frank Tores Bas Blanken en Samuel González Sánchez. De liedjes zijn in het Spaans, Portugees en Engels. De liefhebbers zullen hun vorige optreden zeker nog herinneren, oktober verleden jaar. Deze middag is gratis toegankelijk, zoals gebruikelijk is er koffie, thee en drank voor een redelijke prijs te koop. Het is leuk een stukje geschiedenis van Woltersum op deze manier zichtbaar te maken. Deze bijzondere gelegenheid wil je niet missen! Tot ziens zondag 16 juni 13.30 uur op het kerkplein.

Locatie Woltersum: Kerkplein
Tijd Aanvang 13:30 uur
Prijs Toegang gratis

18

june
Mantrazang

Mantrazang

Op verschillende maandagen en dinsdagen ben je van harte welkom om mantra’s te komen zingen met, in de pauze, tijd voor een kopje thee. (niet in juli en aug.) Mantra’s zijn oeroude bezielende woorden, gezongen en herhaald. Al duizenden jaren door vele volkeren in allerlei talen gezongen. Een vorm van zingen met aandacht en intentie. Na iedere mantra volgt stilte om jezelf en de omgeving te ervaren. Het zingen van mantra’s geeft ontspanning, verbinding en ruimte en daarmee openheid naar alles. Laat de klanken van de mantra je hart beroeren!

Opgave
Geef je op via stersylvia7@gmail.com. Na opgave krijg je de mantra’s toegestuurd via de mail.

Locatie Tolbert: Hoofdstraat 48
Tijd 10:00 - 11:30 uur
Prijs Toegang EUR 5,00; reserveren gewenst