Leij, van der Adam Tebbens

Geboortedatum: 21-08-1801
Geboorteplaats: Baflo
Datum overlijden: 19-07-1866
Plaats overlijden: Westernieland
Echtgeno(o)t(e) van: Ebeltje Reenders

Kerk te Westernieland
Grafaanduiding: 21

Locatie graf
Buiten de kerk

Grafschrift
Hier rust het stoffelijk overschot van ADAM TEBBENS van der LEIJ, geboren te Baflo den 22 Augustus 1801, gehuwd den 8 Maart 1828 met EBELTJE REENDERS en overleden te Westernieland den 19 Julij 1866 nalatende zes kinderen, drie aangehuw den en zeven kleinkinderen. - Zoo sluit men zijnen aardschen loop Bewust en in de zaâlge hoop Van een onsterflijk leven Het denkbeeld dat ons ’t leven geeft Is heerlijk, als men rustloos streeft, De zwakken hulp te geven.

Zerk: Liggende steen (hardsteen)
Afmetingen zerk: (lxbxh) 203,5x71,7x15
Type graf: Zandgraf
Staat van onderhoud: Verweerd en gescheurd.
Datum inventarisatie: 26-08-2009

Toelichting
Adam Tebbens van der Leij is de zoon van predikant Theodorus Johannes van der Leij en Geertruida Tebbens. Hij trouwde in Eenrum op 8 maart 1828 met Ebetlje Reenders, dochter van schoolmeester Evert Reenders en Abeltje Freerks Dijkinga. n.b. Adam Tebbens van der Leij in Westernieland (graf 21) niet te verwarren met Adam Tebbens van der Leij in Vierhuizen (graf 61). De laatste is een neef - nl. een zoon van Gijsbertus van der Leij en Anna de Cock (resp. graf 65 en 64 in Vierhuizen) - van de eerste. Gijsbertus is een broer van de Adam die in Westernieland ligt. Gijsbertus en Anna hebben een andere zoon vernoemd naar de vader van Gijsbertus en Adam, namelijk Theodorus Johannes van der Leij (graf 59 in Vierhuizen). De vader van Adam heeft dus precies dezelfde naam als diens kleinzoon die in Vierhuizen ligt en wiens grafzerk in deze database beschreven is.

Iconografie
Tussen beide grafschriften is een in zijn staart bijtende slang afgebeeld, de Ouroboros. In het midden hiervan bevindt zich een vlinder.